Ajankohtaista

12.6.2017

Nyt ajankohtaista- Ilmastointilaitteen huolto!

Korjaamme autosi ammattitaidolla

Vaikka ilmastointilaitteesta on tullut uusien autojen vakiovaruste, sen huoltoa ei kuitenkaan ole huomioitu auton huolto-ohjelmissa. Ilmastointilaite olisi hyvä huoltaa ja tarkistuttaa noin kahden vuoden välein. Vaikka ilmastointilaitteet ovat kehittyneet ja järjestelmän tiiviys on parantunut huomattavasti, kylmäaineen ”haihtumista” tapahtuu edelleen. On arvioitu kylmäaineen hävikiksi vuositasolla noin 10%.

Kylmäaine vajaus aiheuttaa ilmastointilaitteen heikentynyttä jäähdytystehoa, lisääntynyttä kuormitusta kompressorille ja pahimmassa tapauksessa kompressorin rikkoutumisen.

Ilmastointilaitteen täyttöhuollossa järjestelmä:

  • tyhjennetään kylmäaineesta
  • kylmäaine puhdistetaan
  • järjestelmän tiiviys tarkistetaan
  • järjestelmä täytetään oikealla määrällä kylmäainetta

Lisäksi huollon yhteydessä suositellaan:

  • sisätilasuodattimen uusinta
  • mahdollisesti höyrystimen puhdistus/desinfiointi (kysy mahdollinen tarve huoltoliikkeestä)

Muista ilmastointilaitteen huoltopistettä valittaessa:

Laitteissa käytettävä kylmäaine (R134a) on kasvihuonekaasu ja sen ilmastoa lämmittävä vaikutus on yli tuhat kertainen verrattuna hiilidioksidiin. Ilmastointilaitteiden huolto on aina luvanvaraista toimintaa ja edellyttää huoltajalta ja huoltoliikkeeltä koulutuksen ja ilmastointilaite pätevyyden. Tukes ylläpitää rekisteriä korjaamoista. Listaus löytyy rekisterit.tukes.fi.

Raikasta ja nautinnollista ajoa Suomen kesässä toivottavat Automotive Autohuolto-korjaamot.

25.4.2017

Ratsaa renkasi ajoissa – tee yksinkertainen kolikkotesti

Alkanut huhtikuu tarkoittaa yhä keväisempiä kelejä ja lopulta myös kesärenkaiden vaihtoa auton alle. Renkaiden kunto on syytä tarkistaa aina vaihtamisen yhteydessä.

Nastallisia talvirenkaita saa lain mukaan käyttää tänä vuonna aina 24.4. asti tai niin kauan kuin keli sitä edellyttää. Ainakin eteläisemmässä Suomessa kesärenkaiden vaihto lienee kuitenkin ajankohtaista jo ennen pääsiäistä.

Ennen kesärenkaiden vaihtoa on tarkistettava, miten kuluneet renkaat ovat. Kesärenkaissa lain vaatima urasyvyys on vähintään 1,6 millimetriä, mutta suositeltava turvallinen raja on neljä millimetriä. Renkaan märkäominaisuudet käytännössä romahtavat, kun mennään alle neljän millin rajan, jolloin vesiliirron ja tieltä suistumisen todennäköisyys kasvavat sadekelillä merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

Renkaat voi ratsata yksinkertaisesti kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään lain vaatimissa rajoissa.

Parempikuntoiset renkaat taakse

Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroa, on syytä laittaa parempikuntoiset renkaat taakse. Onnistuneeseen vaihto-operaatioon kuuluu myös rengaspaineiden tarkastaminen säännöllisesti sekä pulttien jälkikiristys noin 50-100 kilometrin ajamisen jälkeen.

Renkaanvaihdon voi toteuttaa ammattilaisella, mutta moni suorittaa jokavuotisen rituaalin itse. Eri autoissa voi olla mallikohtaisia eroja, joten tarkka ohjeistus kannattaa aina tarkistaa auton ohjekirjasta.

Yleisesti kannattaa kuitenkin muistaa, että auton oma tunkki on lähinnä hätätilanteita varten. Käytä mieluummin tukevampia hallitunkkeja ja nosta autoa oikeasta kohdasta tai jätä renkaiden vaihto ammattilaisten tehtäväksi.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan sekä mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtuvat kelit voivat olla petollisia.
2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet renkaat alle.
3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen.
4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.
5. Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen.

Jos tarvitset ammattilaisten apua renkaiden vaidossa tai uusia kesärenkaita, niin ota yhteys lähimpään Automotive-korjaamoon. Me palvelemme myös rengasasioissa!

 

7.4.2017

vanha_tuulilasi
Auto kevätkuntoon – viisi vinkkiä autoilijalle

Talven jäljiltä auton sisätiloihin on usein kertynyt likaa, kuten pölyä ja hiekkaa. Myös ilmastointijärjestelmä saattaa toimia heikosti. Autoilun  kevätkausi  on hyvä aloittaa huolellisella siivousprojektilla, jolloin autossa on paitsi mukavampi myös turvallisempi matkustaa.

1. Turhat tavarat pois. Autoon kertyy helposti kaikenlaisia tavaroita, joita on hyvä aika ajoin käydä läpi. Talven jälkeen lumiharjat ja lapiot voi siirtää varastoon ja varata autoon kesäkauden tarvikkeita. Tärkeää on muistaa myös sijoittaa tavarat oikein, jolloin ne eivät aiheuta lisävahinkoja mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

2. Auton imurointi. Sisäpuhdistus kannattaa aloittaa laajalla imuroinnilla. Matot otetaan ulos autosta, jotta myös niiden alta saadaan kaikki hiekka ja pöly pois. Tarvittaessa matot kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti.

3. Sisäpintojen puhdistus. Muoviosille on olemassa omia puhdistusaineitaan, mutta homman voi hoitaa myös kostealla liinalla tai yleispuhdistusaineella. Kangasverhoilusta tahrat voi poistaa tahranpoistoaineella ja verhoilun yleispuhdistukseen voi käyttää verhoilun puhdistusaineita. Nahkapinnoille on olemassa omat nahanpuhdistus- ja hoitoaineensa.

4. Ikkunoiden puhdistus. Likainen tai naarmuuntunut tuulilasi huurtuu helposti, hajottaa vastavaloa ja vaikeuttaa havainnointia. Ikkunat tulisi pyyhkiä säännöllisesti ja puhdistukseen toimii parhaiten tavallinen lasinpuhdistusaine. Mahdollisuuksien mukaan puhdistus kannattaa suorittaa haastavassa vastavalossa, jolloin lasissa oleva lika näkyy parhaiten. Samalla kannattaa tarkistaa sekä tuulilasin että tuulilasinpyyhkijöiden kunto.

5. Ilmastointilaitteen huolto. Uusien autojen ilmastointilaitteisto ei kaipaa huoltoa ensimmäisten vuosien aikana, mutta vanhempien autojen kohdalla ilmastoinnin heikentyminen tulee jossain vaiheessa esille. Suositeltavaa olisi huoltaa ilmastointi kahden vuoden välein. Säännöllisellä huollolla laitteisto pysyy toimintakuntoisena pidempään. Huollossa järjestelmän kylmäaineen määrä tarkistetaan ja tarvittaessa sitä lisätään. Järjestelmästä poistetaan kosteus ja tarkistetaan sen tiiviys. Jäähdytin ja lauhdutin puhdistetaan tarvittaessa. Käyttöhihnan kunto tarkastetaan ja ilmastoinnin yleiskunto arvioidaan. Mikäli järjestelmässä havaitaan vikoja tai vuotoja, vaatii se aina korjaustöitä. Samalla kannattaa vaihtaa myös sisäilmansuodatin.

Pyydä tarjous lähimmältä Automotive Autohuollosta!